- Hoewel Rusland erin slaagt om veel van de westerse sancties te omzeilen, betekent dit niet dat de economische maatregelen ineffectief zijn.
- Dat zegt de Russische econoom Sergej Goeriëv tegen nieuwssite The Conversation.
- Door de sancties doet Rusland noodgedwongen zaken via andere landen, die bemiddelingskosten in rekening brengen en het Kremlin zo financieel belasten.
- Lees ook: 5 redenen waarom de economie van Rusland niet failliet is gegaan tijdens de al twee jaar durende oorlog in Oekraïne
Rusland is erin geslaagd om veel van de sancties te omzeilen die sinds de invasie van Oekraïne tegen het land zijn ingesteld. Maar dat betekent niet dat ze ineffectief zijn, zegt de Russische econoom Sergej Goeriëv tegen nieuwswebsite The Conversation.
“We moeten wat er nu gebeurt niet vergelijken met wat we zouden willen dat er gebeurt” zegt Goeriëv. “Wat er nu gebeurt met sancties zouden we moeten vergelijken met wat er zou zijn gebeurd zonder sancties.”
Goeriëv ontvluchtte Rusland in 2013 wegens toenemende repressie jegens tegenstanders van president Vladimir Poetin. Daarna werd hij hoofdeconoom bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Momenteel is hij hoogleraar economie aan de Parijse universiteit Sciences Po.
De westerse sancties hebben impact op Rusland door diens olie-inkomsten en toegang tot financiering en technologie te beperken, zegt Goeriëv. Dit bemoeilijkt de Russische oorlog in Oekraïne.
Westerse sancties omzeilen kost Rusland geld
Poetin is erin geslaagd om sommige sancties te omzeilen door banken in China, Turkije en Centraal-Azië te gebruiken, maar dat kost geld. "Als Poetin sancties wil omzeilen, betekent dit dat Rusland via andere landen zaken moet doen. En die landen brengen bemiddelingskosten in rekening", zegt Goeriëv. "En hoe meer hij aan tussenpersonen kwijt is, hoe minder er in zijn zakken terechtkomt en dat is goed."
Hij vindt dat de sancties en handelsbeperkingen tegen Rusland aangeschept moeten worden.
Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben vrijdag nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd, zo meldt de NOS. Deze zijn gericht op honderden bedrijven, instellingen en personen.
Woensdag bereikten ambassadeurs van EU-landen al een akkoord over nieuwe sancties. Bijna 200 bedrijven en personen met links aan het Russische regime komen op de sanctielijst.
Vanwege de westerse sancties zijn ook banken in China, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten kritischer geworden ten opzichte van Russische klanten.
Drie van de vier grote Chinese staatsbanken hebben betalingen van gesanctioneerde Russische financiële instellingen inmiddels stopgezet, meldt het Russische nieuwsmedium Izvestia.